................................................................................................ Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

~~

~~

Η Αρκαδία βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα βόρεια και ανατολικά με το νομό Αργολίδας, στα νότια με το νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με το νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με το νομό Ηλείας. Το ανατολικό του τμήμα έχει έξοδο στη θάλασσα, στον Αργολικό κόλπο και το Μυρτώο Πέλαγος.

Μέχρι το 1999 η Αρκαδία χωριζόταν διοικητικά σε τέσσερις επαρχίες Μαντινείας, Μεγαλοπόλεως, Γορτυνίας και Κυνουρίας.

Σημαντικές πόλεις του νομού είναι η πρωτεύουσα Τρίπολη (25.520 κατ.), η Μεγαλόπολη (5.135 κατ.), το Λεωνίδιο (3.249 κατ.), το Άστρος(2.674 κατ.), ο Τυρός (2.116 κατ.),το Λεβίδι (1.219 κατ.). Σε άνθηση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης οι κωμοπόλεις Δημητσάνα, Καρύταινα, Λαγκάδια, Ελληνικό, Ψάρι και Βυτίνα. Οι σημαντικότεροι λιμένες της Αρκαδίας είναι του Παραλίου Αστρους,του Τυρού και της Πλάκας Λεωνιδίου.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

AΡΚΑΔΙΑ

AΡΚΑΔΙΑ
ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Η ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ


 
 ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ.

Του Μάκη Ανδρικόπουλου


Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Καναδά, οργάνωσε εορταστική εκδήλωση, για να τιμήσει την Επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς, από το θρυλικό «Γέρο του Μοριά», Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τα «παλικάρια» του, που ως γνωστό έγινε στις 23 Σεπτέμβρη του 1821.
Η καλοργανωμένη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο ιδιόκτητο πάρκο της Παναρκαδικής.
Άρχισε με Επιμνημόσυνη Δέηση και Αρτοκλασία, που τέλεσε ο π. Γεώργιος Παπάζογλου, εφημέριος του Ι. Ν. του Αγίου Νεκταρίου, από το Barrie Ontario.
Παρακολούθησε το τελετουργικό, όλο το Δ. Σ. μ’ επικεφαλής τον πρόεδρο Σταύρο Κατσούλη, το Γυναικείο Τμήμα με την πρόεδρο, Νότα Ηλιοπούλου, και πλήθος Αρκάδων, αλλά και αρκετών φίλων τους.
Στη συνέχεια, όλοι και όλες, πορεύθηκαν εν πομπή, στην ανυψωμένη, σε ειδικό βάθρο, μαρμάρινη προτομή, του συντοπίτη τους ήρωα, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που δεσπόζει στο απέραντο πάρκο και κατέθεσαν το καθιερωμένο, κάθε χρόνο, στεφάνι.
Με την τελετή αυτή, έκλεισε επίσημα και η φετινή καλοκαιρινή λειτουργία του Αρκαδικού Πάρκου, το οποίο στη διάρκεια των θερινών μηνών, δεν ήσαν λίγες οι φορές, που γέμισε από χαρούμενους εκδρομείς, Αρκάδες και μη.
Κι εμείς κλείνοντας το παρόν, ευχόμαστε στην Παναρκαδική Ομοσπονδία, καλό χειμώνα και καλή συνέχεια.

_______________
by Γ. Τσαντήλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου