................................................................................................ Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

~~

~~

Η Αρκαδία βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα βόρεια και ανατολικά με το νομό Αργολίδας, στα νότια με το νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με το νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με το νομό Ηλείας. Το ανατολικό του τμήμα έχει έξοδο στη θάλασσα, στον Αργολικό κόλπο και το Μυρτώο Πέλαγος.

Μέχρι το 1999 η Αρκαδία χωριζόταν διοικητικά σε τέσσερις επαρχίες Μαντινείας, Μεγαλοπόλεως, Γορτυνίας και Κυνουρίας.

Σημαντικές πόλεις του νομού είναι η πρωτεύουσα Τρίπολη (25.520 κατ.), η Μεγαλόπολη (5.135 κατ.), το Λεωνίδιο (3.249 κατ.), το Άστρος(2.674 κατ.), ο Τυρός (2.116 κατ.),το Λεβίδι (1.219 κατ.). Σε άνθηση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης οι κωμοπόλεις Δημητσάνα, Καρύταινα, Λαγκάδια, Ελληνικό, Ψάρι και Βυτίνα. Οι σημαντικότεροι λιμένες της Αρκαδίας είναι του Παραλίου Αστρους,του Τυρού και της Πλάκας Λεωνιδίου.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

AΡΚΑΔΙΑ

AΡΚΑΔΙΑ
ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Οι διακρίσεις του Τριπολίτη ποιητή Γιάννη Μαιναλιώτη [Μπενόπουλος]

    ΑΡΚΑΔΙΚΑ  ΠΟΡΤΡΕΤΑ    

Ο ποιητής Γιάννης Μαιναλιώτης  [Μπενόπουλος]

Ο Μαιναλιώτης, γνήσιος Τριπολίτης, λεβέντης Αρκάς, άγνωστος σε πολλούς Τριπολίτες, λησμονημένος από τους φίλους του κι αυτό ήταν και το παράπονό του.
Οι "Δρόμοι της Τρίπολης", αυτήν την εβδομάδα φιλοξενούν έναν ποιητή... το όνομα αυτού Γιάννης Μαιναλιώτης.

  Οδός Μαιναλιώτη   

Ο Γιάννης Μπενόπουλος, γιος του Νικολάου Μπενόπουλου (δάσκαλου Τριπολίτη), γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1892. Σπούδασε Νομικά, ακολούθησε το δικαστικό κλάδο και με το ψευδώνυμο "Μαιναλιώτης" ξεκίνησε το 1919 να γράφει ποιήματα.
"Η πνευματική προσφορά του είναι μια Ελλάδα με τη θάλασσά της τη Μεσόγειο, μια Ειρήνη. Στους στίχους του κλείνει τους δυνατούς παλμούς της καρδιάς των Ελλήνων, την Ελλάδα."

Οι διακρίσεις του Τριπολίτη ποιητή...

Ο καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Μονάχου Karl Dieterich, στη Γερμανική Ανθολογία των Νεοελλήνων Λυρικών το 1927, περιέλαβε πέντε ποιήματα του Μαιναλιώτη, που με ενθουσιασμό χαιρέτησε ο μεγάλος Γερμανός ποιητής Gerald Hauptmanm.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Αναλυτικό του Δελτίου γράφει πολύ- πολύ κολακευτικά για το σπουδαίο του ποίημα (170 σελίδες) "Φιλοξενία".
Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, που ανακάλυψε τους Γρυπάρη και Καβάφη, αναφέρει για τα απομνήμονεύματά του Μαιναλιώτη και γράφει: "Σπανίως είδα ποιητική συλλογή με ποιήματα φαινομενικώς ανεξάρτητα, αυτοτελή, που να σχηματίζει ένα σύνολο τόσο αρμονικό, τόσο σοβαρό".
Ο διανοούμενος κόσμος της εποχής, όπως οι: Κωστής Παλαμάς, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Χρήστος Θεοδωρίδης, Άγγελος Σικελιανός, Νίκος Καζατζάκης,Φώτης Πολίτης, ο ακαδημαϊκός Γ. Σωτηριάδης, Ν. Γιαννιός, Τάκης Μαλακάσης,ωοι κορυφαίοι δηλαδή της Ελληνικής Διανόησης, δέχτηκαν με άφθαστο ενθουσιασμό, την πρώτη ποιητική συλλογή του Μαιναλιώτη "Ανθρώπινα και Θεία" και έφτασε ο ενθουσιασμός τους στα ύψη με το ποίημα του "Φιλοξενία".

"Το βιβλίον τούτο δονείται από ένα παλμόν Εθνικόν, είναι αληθής ύμνος προς την Ελλάδα, συγκινεί και διδάσκει τον ανώτερον ανθρωπισμών και την πίστιν εις τα πεπρωμένα της Ελλάδος", επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, υπουργός Εθνικής Παιδείας τότε, με εγκύκλιό του προς τις εκπαιδευτικές αρχές του Κράτους συνιστούσε την ανάγκη της "Φιλοξενίας" από όλους τους καθηγητές και μαθητές των ανωτέρων τάξεων.
Τώρα, ούτε άγνωστος ούτε λησμονημένος θα μείνει ο Γιάννης Μαιναλιώτης... 
διαβάστε ορισμένα ποιήματα από τη συλλογή του!


____________
*από το:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου