................................................................................................ Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

~~

~~

Η Αρκαδία βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα βόρεια και ανατολικά με το νομό Αργολίδας, στα νότια με το νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με το νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με το νομό Ηλείας. Το ανατολικό του τμήμα έχει έξοδο στη θάλασσα, στον Αργολικό κόλπο και το Μυρτώο Πέλαγος.

Μέχρι το 1999 η Αρκαδία χωριζόταν διοικητικά σε τέσσερις επαρχίες Μαντινείας, Μεγαλοπόλεως, Γορτυνίας και Κυνουρίας.

Σημαντικές πόλεις του νομού είναι η πρωτεύουσα Τρίπολη (25.520 κατ.), η Μεγαλόπολη (5.135 κατ.), το Λεωνίδιο (3.249 κατ.), το Άστρος(2.674 κατ.), ο Τυρός (2.116 κατ.),το Λεβίδι (1.219 κατ.). Σε άνθηση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης οι κωμοπόλεις Δημητσάνα, Καρύταινα, Λαγκάδια, Ελληνικό, Ψάρι και Βυτίνα. Οι σημαντικότεροι λιμένες της Αρκαδίας είναι του Παραλίου Αστρους,του Τυρού και της Πλάκας Λεωνιδίου.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

AΡΚΑΔΙΑ

AΡΚΑΔΙΑ
ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

"Άνθη της Πέτρας" - Ανάγκη διάσωσης των ξερολιθικών κατασκευών

  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 


Τα Άνθη της Πέτρας θα εντρυφήσουν το θέμα στο 2ο Εργαστήριο της πέτρας που θα λάβει χώρα το επταήμερο 30 Ιουλίου ως 5 Αυγούστου 2018


Οι ξερολιθικές κατασκευές αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνουν απλές κατασκευές όπως μάντρες που οριοθετούν και στηρίζουν αγροτικές εκτάσεις ή μονοπάτια, έως πιο σύνθετες, όπως αγροτικά κτίσματα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες φάσεις της αγροτικής καλλιέργειας. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ξερολιθικές κατασκευές χτίζονταν από τους ίδιους τους αγρότες, ένας σημαντικός αριθμός απ’ αυτές έχει κατασκευαστεί από μαστόρους – χτίστες.


Η σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον είναι απολύτως αρμονική και εξ αιτίας αυτού συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της τοπικής ταυτότητας. Η συντήρηση των κατασκευών αυτών είναι άκρως προβληματική λόγω της ερήμωσης των αγροτικών περιοχών και τη σημαντική μείωση του αριθμού των μαστόρων – χτιστών. Από την άλλη πλευρά, η τέχνη της κατασκευής τους εμπεριέχει μια πολιτισμική αξία η οποία κινδυνεύει να αφανιστεί μαζί με τις ίδιες.


Τα Άνθη της Πέτρας θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική τη διάσωση των ξερολιθικών κατασκευών γιατί συμβάλλει στην ενίσχυση της οργάνωσης των αγροτικών εκτάσεων, την περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και την ενίσχυση της προβολής τους ως ένα παράδειγμα αρμονικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, η αποκατάσταση ξερολιθικών κατασκευών σε διάφορα σημεία εντός κι εκτός του οικισμού των Λαγκαδίων θα αποτελέσει μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του 2ου Εργαστηρίου της πέτρας που θα λάβει χώρα το επταήμερο 30 Ιουλίου ως 5 Αυγούστου 2018.


(Η φωτογραφία είναι του κ. Ευάγγελου Χριστόπουλου από τη Μυγδαλιά Αρκαδίας, που είναι μέλος και σημαντικός αρωγός των προσπαθειών των Ανθέων)
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου